Egyéb

BÁRKAÉPÍTÉS ÖZÖNVÍZ ELŐTT

A KCSSZ és a Kezünkben a Jövő Alapítvány közös programja

A Kezünkben a Jövő Alapítvány négyalkalmas online tréninget szervezett a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatásával szülőknek/pedagógusoknak/nevelőknek BÁRKAÉPÍTÉS ÖZÖNVÍZ ELŐTT címmel.

 

A tréninget azok számára szerveztük aki szívesen rátekintenek a nevelés örömteli ugyanakkor kihívásokkal ékesített útjára és arra, hogy minden nevelés egyben önnevelés is. A közös munka során számos az oktatás-nevelésben gyakran előforduló kérdéseket dolgoztunk fel mint például:

  • Milyennek látjuk magunkat szülőként/nevelőként? Mik az erősségeink, mik a nehézségeink?
  • Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb nevelési helyzetekben is?
  • Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor épp kezdünk kijönni a sodrunkból?
  • Milyen okai lehetnek annak, hogy esetleg túl hevesen reagálunk gyermekünk/tanítványunk viselkedésére?
  • Hogyan tudjuk konfliktusainkat hatékonyabb és kedvesebb módon elrendezni?
  • Automatikus reakciók helyett hogyan adhatunk tudatosan, megfelelőbb választ a gyermek/tanítvány problémás viselkedésére?

A tréningen a tudatos jelenlét állapotának elérését segítette, többek között, egy vizualizációs technika – az együtt érző reakció gyakorlatának – elsajátításával (forrás: Kim John Payne: Magunkat neveljük c. könyve). Bakonyi Zsófia mentálhigiénés szakember vezetésével a jelenlévők olyan szemléletmódot, technikát sajátíthattak el, amely az oktatás/nevelés során a gyerek érzelmeit, környezetét figyelembe véve közelíti meg a szituációt.

Minden alkalommal egy megtörtént szituációból, vagy „problémás” kapcsolatból indult a folyamat.

A résztvevők a tréning során szerzett benyomásaikat megoszthatták a többiekkel, ami egy komoly közösségi élményt is adott. Erről tanúskodnak  a beszámolók, amikből  kettőt megosztunk: „ A tréning érzékenyen és szakszerűen fel volt építve. Igazi értéke szerintem abban állt, hogy végig a lelki egészség fenntartására irányult különböző segítő módszerek és gyakorlatok útján. Nekem sokat nyújtott, és a jövőben is részt vennék hasonlón, illetve másoknak is ajánlanám” Sz. „Jó hangulatú, tanulságos volt a tréning számomra. Sokat tanultam önmagamról, másokról, technikákról. Érdemes foglalkozni a témával, pozitívan kihat a környezetemre is. Örömmel voltam Veletek!!!”. Cs.