Segélyszámok: 095 600 8005, 097 600 8005 (0-24 órában a hét minden napján magyarul)

A Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat gondolata 2014-ben fogalmazódott meg Buza Domonkossal és  Török Iván pszichológussal való beszélgetéseink kapcsán. A kelet-ukrajnai konfliktusok kiéleződése adott okot arra, hogy a segítségnyújtás új irányát találjuk meg Kárpátalján. A Magyarországon több évtizede sikerrel működő lelki elsősegély telefonszolgálatok mintájára Kárpátalján olyan segélyvonal létrehozását kezdtük el, amely a magyar nyelvű hívókat támogatja. Ukrajnában nem létezett lelki problémákra segélyvonal, így a magyar nyelven kapható segítség teljesen újnak számított.

Első lépésként egy technikai megoldást találtuk, amely lehetővé tette, hogy ukrajnai telefonszámokról is lehessen hívni a magyarországi telefonszolgálatokat, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) pedig hajlandó volt befogadni a Kárpátaljáról érkező segélyhívásokat. 2014 október 10-étől két ukrajnai mobilszámon Kárpátalján is lehet lelki elsősegélyt kérni magyarul.

A hívók a hét minden napján a nap 24 órájában a két legnépszerűbb ukrajnai mobilszolgáltató számairól elérhetik ügyelőinket. A hívások szolgáltatón belül ingyenesek, minden más esetben, a helyi, ukrajnai tarifák érvényesek, függetlenül attól, hogy hol fogadják a hívásaikat. Akár Magyarországon, akár Felvidéken jelentkeznek a vonal másik végén, a hívás helyinek, ukrán szolgáltatón belülinek számít. Tehát olyan, mintha belföldi hívás lenne.

Következő lépésként saját ügyelői csapat létrehozását tűztük ki célul. A Beregszászon működő Kezünkben a Jövő Alapítvány keretein belül létrejött egy  Mentálhigiénés Műhely, melynek szervezésében 2015. április 11-én kezdődött el az első helyi ügyelői képzés. A LESZ oktatói (Buza Domonkos, Páger Anikó, Buza Bence, Rénes László, Szabóné dr. Kállai Klára) lelkesen jöttek tanítani, és a 120 órás képzés végén 40 jelentkezőből 12-en tettek sikeres vizsgát. A második képzés 2017-ben volt, amely kapcsán 4-en csatlakoztak a kárpátaljai stábhoz. Így 16 főre bővült a segítők száma. 2021-ben 12 aktív ügyelő van.

Az első saját stábtag által végzett ügyelet 2016. június 20-án volt, azóta hetente 24 órát ügyel a szolgálat. A maradék időben a magyarországi telefonszolgálatok látják el a kárpátaljai hívókat.

2016 szeptemberétől a Felvidékről is fogadunk hívásokat, amit a felvidéki magyar stáb viszonoz egy általuk vállalt ügyeleti napon.

A Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 2019-ben a LESZ társszolgálata lett, és így közelebb kerültünk egy kárpát-medencei magyar telefonszolgálat megvalósulásához.

2021-ben Berekfürdőn a LESZ elismerő oklevelet adott át a stáb egy tagjának.

Szervezetek, magánszemélyek, akiknek a szolgálat létrejöttét köszönheti: Magyar Mentálhigiénés Szövetség, Munkácsi Szent Márton Karitász, Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, Kezünkben a Jövő Alapítvány, Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány, Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Grezsa István miniszteri biztos.

Kapcsolódó bejegyzések